BCNext's Plan

From Nxt Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of a page BCNext's Plan and the translation is 84% complete.

Other languages: Deutsch 26% • ‎Ελληνικά 3% • ‎English 100% • ‎español 100% • ‎français 84% • ‎italiano 26% • ‎Nederlands 84% • ‎português do Brasil 84% • ‎русский 100%

BCNext is het pseudoniem dat gebruikt werd door de ontwikkelaar van Nxt op het Bitcointalk forum in de posts gemaakt tussen 28 september 2013 en 8 november 2013. Zijn berichtengeschiedenis kan hier gevonden worden.

Gedurende de ontwikkeling en evolutie van Nxt is duidelijk geworden dat er vier delen zijn in BCNext's plan voor zijn crypto. Deze onderdelen worden langzaamaan onthuld, over een tijdsspanne van ongeveer zes maanden. Zodra ze onthuld worden, zullen ze hier worden opgetekend.

Deel Een

"hier gepost door Come-from-Beyond op 9 december 2013."

Dit is een korte omschrijving van het Nxt forging systeem. De beschrijving is gebaseerd op een tekst door BCNext geschreven, maar geparafraseerd door Come-from-Beyond "[en gecontroleerd en gecorrigeerd op grammatica door Joefox]" om BCNext's echte identiteit te beschermen tegen tekststijl analyse (zoals afgesproken).

Ik wil jullie vragen aandacht te besteden aan een paper met de titel Decentralised Currencies Are Probably Impossible But Let’s At Least Make Them Efficient.

De auteur schrijft: Om dit te verbinden met de notie van "gedecentraliseerd" (oftewel het ontbreken van centrale autoriteit) moet de consensusgroep minimaal alle deelnemers aan de munteenheid zijn. Bijvoorbeeld, het zou mogelijk zijn de groep te definiëren als "alle mensen op dit moment in de Verenigde Staten" - waarbij de munteenheid iets vergelijkbaars als de US Dollar zou zijn. Aangenomen dat de meerderheid besluit zich eerlijk te gedragen (wat aannemelijk lijkt, aangezien dat ook nu al gebeurd), dan zouden zij geen moeite moeten hebben consensus te bereiken over wie nu hoeveel geld op een bepaald moment heeft. Echter, de meest algemene notie van decentralisatie laat zulke restricties niet toe. Op een bepaalde manier wordt, immers, de centrale autoriteit slechts een laag terug gedrukt door een dergelijke restrictie: in plaats van de munteenheid te beheersen, beheers de autoriteit lidmaatschap aan de consensusgroep. Een dergelijk systeem moet íedere entiteit toestaan deel te nemen, en om vrijwillig tot het plan toe te treden of uit te stappen. En hier ligt het probleem. Wanneer je nooit kan weten wie er in het plan meedoen (hou er rekening mee dat weten wie er meedoet ook een consensusprobleem is!), dan kun je nooit overeenstemming bereiken.

In Nxt treedt dit probleem niet op, omdat alle deelnemers (forgers) gekend zijn. Dit is een neveneffect van een 100% Proof-of-Stake munteenheid zijn. Laten we dus verdergaan naar het meest interessante gedeelte.

Zoals je misschien zult weten kunnen Bitcoin et al. aangevallen worden door een entiteit die 51% van alle hashingkracht bezit. Twee hoofdscenario's zijn mogelijk:

  1. Een deel van de miners verlaat de "legitieme" tak van de blockchain en begint hun eigen tak te minen.
  2. Iemand koopt of produceert mininggereedschap en begint een geheime tak te minen.

Het tweede scenario is niet toepasbaar op Nxt, omdat er geen Nxttokens bestaan buiten het netwerk. Laten we wat beter kijken naar het eerste scenario.

Op 8 december 2013 was de gemiddelde base target ~700%. Dit betekent dat slechts 1/7e van alle stakeholders blokken genereerden. We kunnen niet zeggen of de andere 6/7e door een bus geraakt werden of probeerden een vork in de blockchain te maken. Dit is zoals de huidige Nxt implementatie er nu voorstaat (9 december 2013). BCNext is tevreden met de resultaten gedurende de afgelopen twee weken en gaat nu het miningalgoritme iets aanpassen om het transparanter te maken.

Wat betekent deze transparantie? Het betekent dat iedereen kan voorspellen (met een hoge mate van waarschijnlijkheid) wanneer en door wie de volgende blokken gegenereert zullen worden. Dit geeft ons enkele superieure voordelen:

  1. Transacties kunnen direct naar de forger gestuurd worden die het volgende blok zullen aanmaken (´´´als´´´ hij ervoor kiest zijn locatie op het internet kenbaar te maken). Dit bespaart verkeer en laat toe dat Nxt veel dichter bij VISA/Mastercard verwerkingsvolumes kan komen.
  2. Blokken kunnen van tevoren gegenereerd worden en direct naar de meeste forgers gestuurd worden voordat ze geldig worden (timestamp validatie). Dit verkleint de hoeveelheid weesblokken.
  3. Door de mogelijkheid de timestamps van toekomstige blokken (en daardoor de snelheid van het aanmaken van de blokken) te voorspellen is het mogelijk passende kosten in te stellen om snelle bevestigingen te verzekeren voor belangrijke transacties (zonder te veel te betalen om in een blok te worden opgenomen).
  4. ´´´Allebelangrijkst is dat het netwerk kan detecteren welke forgers niet deelnemen aan het aanmaken van blokken en actie hierop kan ondernemen.´´´

Dit laatste punt verdient het om in groter detail te worden beschreven.

Stel je voor dat iemand een "51%" aanval tegen Nxt wil ondernemen, en hij bezit 90% van alle munten. De tegenstander moet ophouden blokken te genereren voor de legitieme tak omdat hij niet kan wedijveren tegen 100% forginkracht met zijn 90%. Als gevolg hiervan besluit hij zijn beurt om een blok te genereren "over te slaan". De overgebleven 10% van het netwerk detecteert dit en bestraft de tegenstander door zijn forgingkracht op nul te zetten en zijn kracht te verdelen over alle andere forgers. Nu heeft het netwerk weer 100% kracht omdat iedereen een vertienvoudiging van kracht heeft. De tegenstander kan een andere tak forgen in het geheim, maar zal de legitieme tak niet kunnen vervangen. Natuurlijk zal de tweede tak ook 100% kracht hebben omdat de aanvaller zijn 90% in 100% ziet veranderen, maar dit kan tegengegaan worden door mechanismes voor gevorderde consensus (die nog niet onthuld zijn).

Als een 100% Proof-of-Stake munteenheid is Nxt beschermd tegen een rijke entiteit die een boel ASICs kan kopen of produceren. Met Transparent Forgin is het zelfs beschermd tegen iemand die de meeste munten opkoopt.

Dus, wat maakt Nxt een echt tweede generatie munteenheid? Niet de mooie functies als een gedecentraliseerde beurs, decentrale DNS of een decentrale appwinkel. Het Transparent Forging algoritme is het antwoord, en dit is pas het eerste deel van BCNext's plan.

Deel Twee

"hier gepost door Come-from-Beyond op 10 februari 2014"

Dit is het tweede deel van BCNext's essay over Nxt's Transparent Forging systeem. De beschrijving is gebaseerd op een tekst door BCNext geschreven, maar geparafraseerd door Come-from-Beyond "[en gecontroleerd en gecorrigeerd op grammatica door Joefox]" om BCNext's echte identiteit te beschermen tegen tekststijl analyse (zoals afgesproken).

Mxt forgen simuleert Bitcoin mining door te doen alsof elke munt een kleine miner is. BCNext heeft besloten het op deze manier aan te pakken in plaats van zijn eigen manier te introduceren omdat de Bitcoin community conservatief is en geen radicaal nieuw systeem zou accepteren. Nu dat Nxt zijn eigen gemeenschap heeft, is het tijd om de facade te laten vallen en de ware eigenschappen van Trasparent Mining te onthullen. Deze eigenschappen zijn duidelijk voor een ieder die Transparent Mining geanalyseerd heeft, maar toch...

Nxt forging gebruikt een deterministische loterij die het recht geeft het volgende blok te minen. De generatietijd van elk blok wordt bepaald door de tijd van het vorige blok en bij de base targetwaarde. De base target is een onderdeel van de erfenis van Bitcoin dat achtergelaten moet worden. Het is niet logisch te wachten totdat het volgende blok aangemaakt is omdat we al weten wie het zal doen. En we kunnen blokken op een vast tempo aanmaken, bijvoorveels elke 60000 ms (precies 1 minuut). Wanner het internet sneller is kunnen we overschakelen op een kleinere tijd tussen blokken (10 seconden bijvoorbeeld).

Beloningen voor minen zijn ook achterhaald. De echte beloning voor het ondersteunen van het Nxt netwerk komt van diensten die Nxt gebruiken. Bijvoorbeeld: iemand bezit een wisseldienst en mined blokken om de dienst draaiende te houdenl iemand heeft een winkel en mined om dezelfde reden; iemand heeft een softwarebedrijf dat programma's ontwikkeld voor Nxt-gebaseerde diensten en ook deze mined om het bedrijf draaiend te houden. "Zelfzuchtige" miners (die alleen voor de kosten minen) zouden uit het systeem moeten verdwijnen. Ze zijn niet in het succes van Nxt geïnteresseerd en willen alleen inkasseren. Als er een kloon van Nxt verschijnt zullen ze daarheen gaan en dat is prima omdat ze toch weinig aan Nxt toevoegen. Dit betekent niet dat transactiekosten helemaal moeten verdwijnen. We hebben ze nog steeds nodig tegen spammen.

Wat Nxt als "munt" betreft: NXTs zijn geen munten... of in elk geval heeft de maker van Nxt ze niet als zodanig bedoeld. Het zijn fiches die privileges voor het ondersteunen van Nxt geven.

Deflatie is niet veel beter dan inflatie. "Echte" munten moeten bovenop Nxt gecreëerd worden, en in hoeveelheden die hun waarde constant houden. BCNext beseft dat hierover getwist kan worden. De community moet beslissen of het dit pad wil volgen of Bitcoin volgen op een pad van een onveranderlijke hoeveelheid munten waar mensen hopen rijk te worden door niets te doen.

Vertrouw niemand. Dit is een belangrijk principe. Nxt rust niet op vertrouwen, maar lost het vertrouwensprobleem op een andere manier op. Het evolueert tot een systeem dat zich niets aantrekt van vertrouwen omdat alles transparant zal zijn. Transparantie tot het uiterste doorgetrokken leidt tot een onmogelijkheid vals te spelen. Het verwijdert de noodzaak iemand te hoeven vertrouwen.

Deze lijst met eigenschappen kan uitgebreid worden en BCNext wil dat de community dit ook zal doen.

Deel Drie

Dit komt in de toekomst, maar waarschijnlijk voor een heldere koude dag in april.