Γλωσσάριο

From Nxt Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of a page Glossary and the translation is 29% complete.

Other languages: Ελληνικά 29% • ‎English 100% • ‎español 74% • ‎français 62% • ‎italiano 27% • ‎Nederlands 1% • ‎português do Brasil 1% • ‎русский 98% • ‎中文(简体)‎ 1%

AE

Δείτε το λήμμα Ανταλλακτήριο Αξιών


AntiNXT

Το κάθε NXT έχει και ένα αντίστοιχο AntiNXT. Αυτά είναι ένας ειδικός τύπος ΝΧΤ τα οπία έχουν αρνητική αξία και υπάρχουν μόνο μέσα στο λογαριασμό Genesis. Κάθε NXT που αποστέλλεται στο λογαριασμό Genesis καταστρέφεται με την επαφή του με το αντίστοιχο AntiNXT. Αυτό είναι λογικό αφού -1+1=0, ή περιγραφικά AntiNXT + NXT = Τίποτα. Επίσης δείτε Λογαριασμός Genesis


Ανταλλακτήριο Αξιών

Το Ανταλλακτήριο Αξιών είναι η αποκεντρωμένη αγορά του Nxt. Είναι ο τόπος οπού κάθε αξία, ψηφιακή ή φυσική, μπορεί να ανταλλαχθεί peer-to-peer χωρίς την ανάγκη για ένα κεντρικό τρίτο μέρος. Η ιδέα του ανταλλακτηρίου αξιών συχνά αναφέρεται ως Μαρκαρισμένα Νομίσματα στον κόσμο των κρυπτοσυναλλαγμάτων.


AT

Δείτε το λήμμα Αυτοματοποιημένες Συναλλαγές


Αυτοματοποιημένες Συναλλαγές

Με απλά λόγια, οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία μεσεγγύησης, δίχως την ανάγκη απόδοσης εμπιστοσύνης απο τους χρήστες (trustless escrow). Ένα Turing-complete scripting layer ετοιμάζεται, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί επάνω στη blockchain του Nxt. "Turing-complete" είναι ένας όρος ο οποίος σημαίνει πως η γλώσσα scripting δεn έχει περιορισμένο πεδίο δράσης και μπορεί να υπολογίσει σχεδόν τα πάντα. Αυτή η εφαρμογή του Nxt θα επιτρέψει τη δημιουργία των Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Εταιριών (DAC), οι οποίες θα μπορούν να εκδίδουν συναλλαγές αυτόματα, βασιζόμενες σε μια σειρά κανόνων.


CCT

Δείτε το λήμμα Συναλλαγές Cross Chain.


Client

Ο client είναι ένα πρόγραμμα για υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας υπηρεσιών Nxt και σε άλλες υπηρεσίες που προστίθενται απο Παρόχους Υπηρεσιών. Το Nxt έχει clients για Windows, Mac και άλλα συστήματα, οπότε είναι βέβαιο πως θα βρείτε την έκδοση που είναι κατάλληλη για σας. Μια πλήρη συλλογή των clients που έχουν κυκλοφορήσει μπορει να βρεθεί στη θέση http://www.nxtclient.org.


Coloured Coins

Δείτε το λήμμα Ανταλλακτήριο Αξιών. Πρόκειται για την εφαρμογή των μαρκαρισμένων νομισμάτων στο περιβαλλον Nxt.


Συναλλαγές Cross Chain

Αυτή είναι απλά μια συναλλαγή η οποία συμπεριλαμβάνει περισσότερες απο μια blockchain. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα νήμα ανταλλαγής σε κάποιο φόρουμ ή μέσω ενός ανταλλακτηρίου, αλλά και οι δύο μέθοδοι απαιτουν απο έσας να αποδώσετε εμπιστοσύνη είτε στο πρόσωπο με το οποίο κάνετε τη συναλλαγή, είτε στο ανταλλακτήριο. Η ιδανική εφαρμογή θα είναι οι συναλλαγές αυτές να γίνονται χωρίς την ανάγκη απόδοσης εμπιστοσύνης (trustless), δηλαδή θα τις χειρίζονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες ή συστήματα τα οποία θα επιβεβαιώνουν τις αξίες και τα υπόλοιπα λογαριασμών μεταξύ των εμπόρων και έπειτα θα αναλαμβάνουν ρόλο μεσεγγυητή στις συναλλαγές αυτές έτσι η ανάγκη απόδοσης εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηστών να εξαλειφθεί.


DarkNXT

Περιστασιακά, τυχαίνει να στείλει κανείς Nxt σε ένα λογαριασμό που δε τον χρησιμοποιεί κανείς. Αυτά τα Nxt είναι "κλειδωμένα" μέχρι να ανακαλυφθεί ο μυστικός κωδικός που ανοίγει το λογαριασμό και αναφερόμαστε σε αυτά ως DarkNXT.


Ντετερμινιστικό

Εάν η τυχαιότητα δε παίζει κανένα ρόλο στην έκβαση μιας κατάστασης στο μέλλον, τότε μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση αυτή είναι ντετερμινιστική. Τα ντετερμινιστικά συστήματα είναι χρήσιμα καθώς δίνουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά που εισάγουμε τα ίδια στοιχεία. Ένα επεξηγηματικό παράδειγμα: Όταν σε μια παρτίδα μπιλιάρδου γίνεται το αρχικό σπάσιμο, οι μπάλες καταλήγουν σε συγκεκριμένες θέσεις στο τραπέζι. Άλλες θα φτάσουν στην άκρη του τραπεζιού, κάποιες μπορεί να μη κουνηθούν πολύ και κάποιες μπορεί να καταλήξουν σε κάποιες απο τις τσέπες του τραπεζιού. Αυτό μπορεί να φαίνεται τυχαίο αλλά εάν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να επαναλάβουμε ακριβώς το ίδιο χτύπημα με πριν, οι μπάλες θα κατέληγαν στις ίδιες ακριβώς θέσεις. Οπότε, οι κανόνες που ορίζουν πως οι μπάλες θα συγκρουστούν μεταξύ τους, πως θα χάσουν την ορμή τους και τελικά θα καταληξουν σε στάση είναι ντετερμινιστικοί. Εναλλακτικά, εάν επαναλαμβάνατε το σπάσιμο τρείς φορές με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως πρίν και μια μπάλα δε σταματούσε καθόλου να κινείται, μια μπάλα εξαφανιζόταν και εμφανιζόταν στο ψυγείο με το δεύτερο σπάσιμο και όλες οι μπάλες αιωρούνταν στο τρίτο σπάσιμο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε οτι οι κανόνες που ορίζουν την κίνηση τους δεν είναι ντετερμινιστικοί.


Dump

Η πράξη της πώλησης, συνήθως σε μεγάλες ποσότητες και σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως θα φαντάζεστε, το dumping (ξεφόρτωμα) συχνά προκαλεί την πτώση των τιμών. Παραδείγματα χρήσης είναι τα: "Παίζει πολύ ξεφόρτωμα σήμερα" και "Μόλις ξεφορτώθηκα τα Litecoins μου"


Effective stake

Όλες οι συναλλαγές πρέπει να επιβεβαιωθούν 1440 φορές προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη σμίλευση. Το διαθέσιμο μέρισμα σας (effective stake), είναι το υπόλοιπο του λογαριασμου σας που έχει τουλάχιστον 1440 επιβεβαιώσεις.


Escrow

Ο μεσεγγυητής (escrow) είναι ένα έμπιστο άτομο ή οντότητα (όπως ένα ανταλλακτήριο) το οποίο υποβοηθά μια ανταλλαγή διατηρώντας τα υπόλοιπα και επεξεργάζεται τις συναλλαγές για λογαριασμό άλλων. Οι μεσεγγυητές χρησιμοποιούνται συνήθως όταν οι χρήστες δε συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο ή όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσομένων. Για παράδειγμα ο Γιωρίκας έχει ψηφιακή μουσική. Αν ο Κωστίκας στείλει πρωτα την πληρωμή, ο Γιωρίκας μπορεί να εξαφανιστεί με τα λεφτά και να μη τον ξαναδεί κανείς. Οπότε ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας συμφωνούν να χρησιμοποιήσουν τον Τοτό σαν μεσεγγυητή. ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας στέλνουν στον Τοτό τη μουσική και τα νομίσματα και αφού ο Τοτός τα έχει και τα δυο στην κατοχή του τότε στέλνει στον καθε ένα τα τμήματα της συναλλαγής που του αναλογεί. Και οι δύο πλευρές πρέπει να εμπιστευθούν το μεσεγγυητή. Το Nxt αναπτύσσει υπηρεσίες μεσεγγύησης δίχως την ανάγκη απόδοσης εμπιστοσύνης, χρησιμοποιώντας το Ανταλλακτήριο Αξιών και τις Αυτοματοποιημένες Συναλλαγές, κάτι που θα εξαλείψει τους παραδοσιακούς μεσεγγυητές.


Founder

Οι ιδρυτές (founders) του Nxt είναι οι 73 άνθρωποι που επένδυσαν Bitcoin για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Nxt. Όλα τα νομίσματα του Nxt δημιουργήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2013 και διανεμήθηκαν στους ιδρυτές ανάλογα με το μέγεθος της αρχικής τους επένδυσης.


Forge (or forging)

Παρόμοιο με την εξόρυξη (mining) άλλων κρυπτοσυναλλαγμάτων. Ο όρος "σμίλευση" (forging) χρησιμοποιείται στο Nxt για να περιγράψει τη διαδικασία κατα την οποία οι κόμβοι του δικτύου "πακετάρουν" τις συναλλαγές σε blocks, τα οποία μετά προστίθεντε στη blockchain. Ένας λογαριασμός που σμιλεύει ένα μπλοκ, ανταμοίβεται με τις αμοιβές συναλλαγων που έφερε το μπλοκ.


FUD

Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολια (Fear, Uncertainty and Doubt). Επίσης δείτε το λήμμα FUDster.


FUDster

O FUDster είναι αυτός ο οποίος διαδίδει Φόβο, Αβεβαιότητα και Αμφιβολίες (FUD), συχνα με συναισθηματικό ή υστερικό τρόπο. Αυτός ο χαρακτηρισμός υπαινίσσεται οτι ο FUDster προσπαθεί να επηρρεάσει αρνητικά την τιμή μιας αξίας και/ή να εκτροχιάσει ή να καθυστερήσει μια σημαντική συζήτηση ή τη λήψη μιας απόφασης. Συνεπώς, το να χαρακτηριστεί κανείς ώς τέτοιος αποτελεί μια σοβαρή προσβολή.


Genesis Account

Αυτός είναι ο πρώτος λογαριασμός που δημιουργήθηκε. Ο σκοπός τού ήταν να διανείμει τα Nxt στους αρχικούς επενδυτές (γνωστούς και ώς ιδρυτές "Founders", όρος με διαφορετική έννοια απο τους μερισματούχους "Stakeholders"). Το αρχικό υπόλοιπο ήταν μηδέν, οπότε μόλις ολόκληρο το ένα δισεκατομμύριο νομίσματα δημιουργήθηκε το υπόλοιπο του λογαριασμού Genesis έγινε αρνητικό ένα δισεκατομμύριο (-1.000.000.000). Κάθε NXT που αποστέλλεται στο λογαριασμό Genesis, αλληλεπιδρά με το αρνητικό του αντίστοιχο (γνωστό και ώς AntiNXT) και καταστρέφονται και τα δύο. Ο λογαριασμός Genesis πλέον δεν έχει ακριβώς -1 δισεκατομμύριο υπόλοιπο καθώς διάφοροι χρήστες του Nxt έστειλαν μερικά απο τα νομίσματα τους εκεί (για άγνωστους λόγους, ίσως περιέργεια). Το Nxt έχει προγραμματιστεί έτσι ωστέ ο λογαριασμός αυτός να μη μπορεί να δημιουργήσει άλλα νομίσματα (συναλλαγές απο λογαριασμούς με αρνητικά υπόλοιπα απορρίπτονται απο το δίκτυο). Κάθε Nxt που αποστέλλεται στο λογαριασμό Genesis δε μπορεί να ανακτηθεί, έχει χαθεί για πάντα. Η μυστική φράση που ξεκλειδώνει το λογαριασμό έχει επίσης δημοσιευθεί. Δείτε το λήμμα Genesis Account Passphrase.


Genesis Account Number

O Αριθμός Λογαριασμού Genesis είναι: 1739068987193023818. Επίσης δείτε το λήμμα Genesis Account.


Genesis Account Passphrase

Ο μυστικός κωδικός που δίνει σε κάθε χρήστη πρόσβαση στο λογαριασμό Genesis. Η φράση που ξεκλειδώνει το λογαριασμό είναι: “It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.”. Είναι παρμένη απο τις πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος του Τζωρτζ Όργουελ ‘1984’, το οποίο ξεκινά στις 4 Απριλίου 1984. Αυτή αναμένεται απο πολλούς να είναι και η ημερομηνία δημοσίευσης του τρίτου και τελευταίου μέρους της έκθεσης του BCNext για το μελλοντικό όραμα του Nxt. Ο BCNext έχει δηλώσει οτι η κοινότητα δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το πλάνο του. Η έκθεση του όπως έχει δημοσιευθεί ώς τώρα μπορεί να βρεθεί εδώ


Grok

Grok είναι η βαθειά κατανόηση κάποιου θέματος, συνήθως διαισθητικά. Είναι παρμένη απο την νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Robert A. Heinlein, "Stranger in a Strange Land", γραμμένη το 1961.


Hash

Δεδομένα συγκεκριμένου σταθερού μήκους τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας συνάρτησης Hash.


Hash Function

A Hash Function is a step by step mathematical procedure that converts data of any length into data of a fixed length. The data could be the combined works of all human literature and a hash function could convert it into a unique string of 32 digits, for example. There are many different kinds of Hash Functions used in cryptography. As an illustrative example, “It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.” creates the hash “8ea71671a6edd987ad9e9097428fc3f169decba3ac8f10da7b24e0ca16803bf0” using the Hash Function SHA-256. Try the example above yourself at http://www.xorbin.com/tools/sha256-hash-calculator. What happens if you add a space after the full stop/period? You will see hash becomes completely different. Remove the full stop/period and re-hash it and what do you get? It will be the same Hash that you had before, the one written above. Hash Functions are Deterministic, meaning you get the same Hash each time with the same input data. Also see Hash and Deterministic.


HiberNXT

See DarkNXT.


Judgement System

The Judgement System is a Reputation System but it also includes a mechanism for Judges to decisions on the conduct of users. Users will form have Agreements (written in plain English and encrypted). If one of the parties violates an agreement then the judges can be asked to judge. Users can choose the Judges they trust and the reputation of other users' accounts will depend on decisions made by these judges.


LostNXT

See DarkNXT.


Mining

Mining is the process of using computer power to solve complex mathematical problems. Those using their computer to try and solve these problems are known as miners and this is the basis for Bitcoin and most crypto currencies (as they are based on Bitcoin). Only one miner can solve the problem and is rewarded with a number of the coins being mined. The process then repeats with miners racing to solve a new problem. Success in mining is directly proportional to the amount of computing power available to the miner, which has led to a mining arms race to create the most powerful mining computer systems to successfully mine more frequently. It has also led to the rise of Mining Pools.


Mining Pool

Members of a Mining Pool club together to combine their computing power to increase their chances of the group being a successful miner. The members of the pool then share any coins that the Mining Pool is rewarded with in proportion to the computer power they add to the pool. E.G. if your computer accounts for 20 percent of the pools power, you get 20 percent of the rewards. There are currently two NXT Mining Pools (Hashrate.org and Nxtp00l.com) but these do not mine NXTs directly. Also see NXT Mining and Mining.


NIP

See Nxt Improvement Proposal.


Node

A system that is running the Nxt server software


NRS

See Nxt Reference Software.


Nxt

Nxt usually refers to the Nxt Platform. The use and meaning of Nxt and NXT is not universal so you should check the context and with the user if unsure.


NXT

NXT usually refers to the currency/tokens used on the Nxt Platform (notice the use of capitals). An illustrative example to demonstrate common usage would be, “Bob used his Nxt Client to transfer 100NXT to Alice”. The use and meaning of Nxt and NXT is not universal so you should check the context and with the user if unsure.


Nxt Core

See Nxt Platform.


Nxt Ecosystem

See Nxt Platform.


Nxt Improvement Proposal

Anyone can suggest improvements to Nxt through a Nxt Improvement Proposal (abbreviated to NIP) that will be considered by the relevant developers and/or Nxt committees. Suggestions then have a chance of being implemented within Nxt. The Nxt Improvement Proposal sub forum can be found at: https://nxtforum.org/nxt-improvement-proposals/


NXT Mining

You can't mine NXTs directly. NXT Mining is the process of using existing mining hardware to mine the most profitable crypto currecncies and then periodically selling them and using the proceeds to buy NXTs on the open market. In this way, crypto currency miners can use their existing hardware to transition to Nxt's second generation platform. Nxt remains 100% Proof of Stake as it is profit from mining other coins that is used to buy NXTs on the open market. If the profit was used to buy US dollars, that wouldn't make US dollars Proof of Work so neither can Nxt be. This process has a downward pressure on the price of the coins mined and an upward pressure on the price of NXTs. Also see Mining Pool.


Nxt Platform

Nxt Platform refers to the ‘ecosystem’ of Nxt core features. This includes Asset Exchange (AE), Automated Transactions (AT), Arbitrary Messages (AM) and Transparent Forging (TF) as examples. These are distinct from Service Providers who do not form part of the core of Nxt.


Nxt Reference Software

The Nxt Reference Software (NRS), which consists of the server software and a simple client. Support for the client will be discontinued eventually, once 3rd party clients are available across many platforms.


Private node

An instance of Nxt, running on a computer or device, that is only intended for use by a single account holder. Most "home computer" installations are of this type.


Public node

A node that is available on the Internet. These nodes are heavily relied-upon to support and reinforce the Nxt network.


Service Providers

Service Providers make use of Nxt to provide services ‘on top’ of the Nxt Platform, in the same way email is built on top of the internet, and are not part of the Nxt core. Gmail is not integral to the internet, it is built on top of it. Service Providers are not integral to Nxt, they are built on top of it. Examples are limited by people’s time and inclination and could include shops, financial exchanges, email, twitter and facebook. Also see Nxt Platform.


Stakeholder

Anyone who holds any amount of Nxt.